Geschiedenis

Dijk4 - Restaurant Lier

De industriële site van de Bloemmolens Hellemans beheerste vanaf het begin van de vorige eeuw het uitzicht van de stad Lier. Toen het bedrijf in 1970 zijn activiteiten stopzette, raakten de gebouwen in verval. Bouwpromotor Dockx schakelde architectenbureau ar.2 (architecten Paul Van den Cloot en Marleen Vanderstukken) in om er een luxueus complex met een 90-tal appartementen en lofts van te maken. Als afsluiter van dit renovatie- en uitbreidingsproject werd het café-restaurant Dijk34 gerealiseerd met zicht op de Nete.

Het gebouw oogt eerder strak langs buiten met een afwerking van aluminium, glas en hout. Binnen wordt een warme toets gegeven. Een 5 meter lange open haard verdeelt de ruimte in twee en zorgt voor een gezellige warmte. Verder werden warme kleuren en materialen gebruikt in het interieur. Dromerige gordijnen zorgen voor een aparte sfeer. Een grote wand van ramen maakt de overgang naar het houten terras, dat boven het waterniveau zweeft.

 

Verdere bezienswaardigheden bij een bezoek aan Lier:

De Sint Gummaruskerk

Dat is de mooie toren met uivormige spits, die je vanuit het restaurant kan zien. Het is een kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek. In het koor prijken laatgotische ramen. Verder heeft de kerk rococobiechtstoelen, diverse beelden en schilderijen.

Het Begijnhof

Het begijnhof is ontstaan omstreeks 1200. Door de eeuwen heen werd het meerdere malen door brand geteisterd. Heden is het prachtig gerestaureerd en werd in 1998 opgenomen in de Unesco-lijst van het werelderfgoed. Het huidige begijnhof vormt een miniatuurstadje op een bijna rechthoekige plattegrond, omgeven door bakstenen muren en toegankelijk langs vier poorten.

De Zimmertoren

Deze toren werd in de 14de eeuw gebouwd als versterking van de stadsomwalling. Later deed hij dienst als opslagplaats. In 1928 tot 1930 werd hij verbouwd en diende als onderkomen voor de astronomische verwezenlijkingen van L. Zimmer.

Bron: Monumentengids, SVE Stichting Vlaams Erfgoed

Dijk34
Hoogveldweg 34
2500 Lier+32 3 4893469
info@dijk34.be

Nieuwsbrief